Polenta BERSAGLIERI
PRESS RELEASE No 201 - 2009
OF September 17, 2009
Sunday, September 20, at 17.30, Slow Food promotes the Corrigin Public Library, Palazzo Persichetti Ugolini's recollection of "Polenta Bersaglieri Pausula on September 20, 1860 ". Speakers Emanuela Sansoni che parlerà sul tema “Da Castelfidardo a Pausula”, Antonio Attorre che farà un excursus su “La polenta nel cinema italiano” e Fabio Pierantoni che illustrerà “La polenta dei marchigiani a tavola”.
Alle ore 21 seguirà la cena all'Osteria “I Beati Paoli” (prenotazioni obbligatoria al numero 0733.433235) con degustazione di fichi, prosciutto e pane ficato, polenta con uccelletti, polenta con la sapa, polenta con salsiccia e costine, polenta dolce con babà e degustazione del vino rosso “Montolmo” della Cantina Sant'Isidoro.
E' scritto sulle cronache dell'epoca “... Due giorni dopo la battaglia di Castelfidardo he sees the defeat of the papal troops by the army in Piedmont and in fact opens the way for the reunification of Italy from north to south while the army pursues revolutionary Garibaldi, a company of Sharpshooters commanded by the Earl of Morrovalle grisea is a Pausula leave. The Liberals in the country organized the Piazza polenta for an extraordinary Piumandesi (as they called them) with a bottle of wine and a chicken head ...".
0 comments:
Post a Comment